📦 Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 490Lei! Din motive logistice, comenzile se proceseaza in 30 zile lucratoare.
Toți copiii se joacă cu jucării, încă de la cele mai mici vârste. Dar oare câte dintre acestea chiar îi ajută să se dezvolte și le oferă o experiență a jocului constructivă, distractivă și educativă? Jucăriile îndeplinesc un rol mult mai important în viețile celor mici decât ai tinde să crezi la prima vedere.
Atunci când ești părinte știi și îți dai seama cum toate lucrurile care îl înconjoară pe puiul tău îl influențează într-un mod sau altul. De aceea este important să știi ce alegeri să faci pentru el, până la vârsta la care va putea să aleagă singur, pentru a-i oferi o copilărie fericită și echilibrată din toate punctele de vedere.
Primul pas în a-i asigura copilului tău o dezvoltare armonioasă este alegerea jucăriilor. Iar cea mai mare dezbatere este alegerea între jucării din lemn versus jucării din plastic. Care sunt mai bune din punct de vedere al igienei? Dar al educației? Aceasta este o problemă cu care se confruntă o mulțime de părinți care își doresc să își crească copiii departe de influențele media și de trendurile care, de cele mai multe ori, nici măcar nu sunt bazate pe nevoile copiilor.
Importanța jucăriilor în dezvoltarea celor mici
Jucăriile sunt, de multe ori, denumite ”primii prieteni ai celor mici” – și este chiar adevărat!
În afară de familie – extinsă sau apropiată – primele interacțiuni pe care le au copiii sunt cele cu jucăriile, încă de când sunt bebeluși. Pe parcurs ce cresc își dau seama că jucăriile le sunt prieteni, că sunt acolo pentru ei să îi stimuleze și să îi distreze.
Acestea le sunt alături când se simt singuri sau stânjeniți, le sunt parteneri de somn, pot fi chiar modul prin care încep să se conecteze cu alți copii.
Mai mult decât atât, având la dispoziție jucării, cei mici învață și să se joace – singuri sau cu cineva, să inventeze jocuri. Cu alte cuvinte, jucăriile îi ajută să își dezvolte inclusiv abilitățile cognitive și psiho-emoționale.
Desigur, jucăriile ajută și la dezvoltarea fizică. Există o mulțime de jocuri și jucării, fie ele din comerț, fie inventate de către părinți, care contribuie la dezvoltarea unor abilități importante pentru cei mici, cum ar fi motricitatea fină.
Jucând roluri atât de importante în atât de multe direcții de dezvoltare ale copiilor, alegerea jucăriilor ar trebui să fie un proces căruia îi acordăm mai multă atenție. Nu vrem să te blamezi că ai ales jucării nepotrivite pentru micuțul tău, iar dacă putem să ne stimulăm puii într-un mod constructiv, de ce să nu alegem această variantă?
Jucăriile din plastic
În orice magazin ai intra, indiferent de mărimea sa, cu siguranță vei găsi cel puțin două-trei modele de jucării. Din plastic, desigur.
Jucăriile din plastic urmăresc de cele mai multe ori anumite trenduri. Fie că este vorba despre păpuși, mașinuțe sau seturi de construcție pentru cei mici, jucăriile din plastic nu sunt create, de cele mai multe ori, ținând cont de nevoile copiilor.
Acestea sunt foarte colorate, colorate de obicei cu vopsea chimică. Nu numai că pot dăuna sănătății celor mici, dar multitudinea de culori poate duce la o supra stimulare deloc plăcută – nici pentru părinți și nici pentru cel mic. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în magazine, iar dacă jucăriile sunt însoțite și de beculețe sau artificii sonore cel mic cu siguranță se va simți copleșit.
Pe lângă culori, materialul în sine este un motiv pentru care jucăriile din plastic pot fi periculoase. Mai ales cum cei mici au tendința de a se juca chiar și ronțăind jucăriile, substanțele din acestea pot genera reacții adverse. Pare că jucăriile din plastic sunt mai rentabile din punct de vedere al igienei, deoarece se pot spăla ușor, dar contactul cu substanțele pe care le conțin poate fi chiar mai dăunător decât ”murdăria” întâlnită în mod uzual de copii.
Nu în cele din urmă, acestea sunt mai costisitoare pe termen lung. Par mai ieftine odată ce analizezi oferta din magazine, dar plasticul se deteriorează foarte ușor. De aceea, pe termen lung, vei constata că ai cheltui foarte mulți bani pe astfel de jucării, care nici nu aduc un beneficiu concret celor mici.
Jucăriile din lemn și beneficiile lor
Jucăriile din lemn sunt confecționate dintr-un material sigur, ecologic și sustenabil: lemnul. Sunt cu adevărat atrăgătoare, pentru că pot fi colorate cu vopsea non-toxică, de cele mai multe ori, pe bază de apă, ca să fie cât mai sigure pentru copilul tău si pentru mediul înconjurător.
Daca ești un promotor al sustenabilității, vestea bună este că confecționarea jucăriilor din lemn nu necesită atât de multă energie, precum cele din plastic, nu necesită baterii care se termină rapid și, în plus, sunt 100% regenerabile și reciclabile.
Aceste jucării nu sunt deloc periculoase, indiferent de vârstă. Nu se pot sparge în bucăți mici care pot fi înghițite sau cu care cel mic se poate lovi, nu au margini ascuțite și pot fi folosite timp de mai multe generații, pentru că sunt foarte rezistente.
Cel mai mare avantaj al jucăriilor din lemn îl considerăm a fi acela că sunt cu adevărat educative. Se pot găsi într-o mulțime de forme și culori, se poate construi cu ele, cei mici se pot juca cu ele și individual, dar și cu seturi sau chiar combinând aleatoriu jucăriile. Joaca cu jucării din lemn îndeamnă la o dezvoltare mai benefică a fizicului, dar și a psihicului celor mici, îndemnându-i să își folosească și imaginația, și abilitățile motrice. Până și materialul și textura lemnului creează senzații noi și îmbogățesc experiența jocului.
Fie că alegi să îi oferi celui mic un curcubeu din lemn sau figurine tematice, vei vedea că se va bucura mult mai mult de acestea, iar experiența jocului se va schimba. Poate vei observa chiar efecte benefice asupra puiului tău, asupra felului său de a fi și de a interacționa cu jucăriile sale și cu cei din jur.
Avem încredere în alegerile pe care le faci, deoarece tu știi ce nevoi are puiul tău. Dar atunci când îți dorești să pui accentul pe educație, încă de la o vârstă fragedă, te poți îndrepta cu încredere spre jucăriile din lemn!