Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.

Sisteme Educationale – Ce întelegem prin principiul de joacă open-ended?

Un fapt interesant despre jucăriile din lemn este faptul că pot fi încadrate ca jucării open - ended. În traducere, jucăriile open-ended sunt acele jucării ca...

Brandul Joyeli creează jucării din lemn care respectă principiul open-ended. Am ales respectarea principiului open-ended pentru jucăriile noastre din stimă pentru sistemele educaționale Waldorf, Montessori și Reggio Emilia care deși încă nu sunt foarte extinse la nivelul țării noastre, la nivel internațional sunt foarte cunoscute și apreciate pentru faptul că învățarea este centrată pe copil.

Play is not a break from learning. It is endless, delightful, deep, engaging, practical learning. It’s the doorway into the child’s heart!

Vince Gowmon

Jucării open-ended din lemn

traseu ballrun

Jucăriile din lemn vizează și acoperă dezvoltarea pe mai multe laturi. În primul rând, dezvoltarea fizică prin activitățile care presupun coordonare mână-ochi, antrenarea motricității fine și grosiere. În al doilea rând, dezvoltarea cognitivă prin folosirea imaginației, a memoriei prin intermediul activităților creative. Și nu în ultimul rând, dezvoltarea personalității și a limbajului, jucăriile din lemn sunt potrivite și pentru jocurile de grup, nu doar individuale.

Un fapt interesant despre jucăriile din lemn este faptul că pot fi încadrate ca jucării open – ended. În traducere, jucăriile open-ended sunt acele jucării care sunt deschise către orice fel de joc, la disponibilitatea imaginației copilului, fără o intervenție directă a adultului.

Jucăriile open-ended sunt destinate copiilor de la cele mai mici vârste, deoarece lasă loc poveștilor și jocurilor de rol, contribuie la dezvoltarea lor senzorială fiind expuși la o varietate de materiale, culori, dimensiuni.

Jocurile cu jucăriile open-ended, în comparație cu cele close-ended (jucării care sunt destinate unui singur tip de joc) au multiple beneficii, printre aceste se enumeră: încurează copiii să-și folosească imaginația, să-și creeze propriile reguli de joc, să își satisfacă tot felul de curiozități și să rezolve diverse probleme.

Materialele din care sunt create jucăriile open-ended pot fi lemn, hârtie, carton, bureți, bumbac, nisip etc. Desigur, pentru a crea o jucărie open-ended materialele pot fi combinate și astfel încât copilul să descopere noi metode de joc. Jucăriile care respectă principiile open-ended permit copilului să fie el însuși. Cuburile, figurinele, păpușile, loose – parts – urile, bilele, căsuțele, sau alte forme lasă loc imaginației fiecărui copil. 

Un aspect foarte important al jucăriilor open-ended este faptul că nu sunt costisitoare și pot fi folosite pe termen lung fără să se defecteze. De asemenea, nu suprastimulează copilul, ceea ce este un plus, acest lucru prevenind starea de agitație care îl poate afecta pe copil atunci când este suprastimulat de mediul înconjurător.

Caracteristicile jucăriilor open-ended

  • O jucărie este interpretată și folosită în diverse scenarii unice
  • Sunt simple, nu conțin extrem de multe detalii, ca de exemplu, figurinele nu au detalii foarte specifice care să încarce jucăria
  • Sunt create din materiale naturale
  • Culorile folosite sunt cele de bază, paleta de culori nu implică culori foarte aprinse care obosesc ochii
  • Nu sunt gălăgioase, nu au nevoie de baterii
  • Sunt sustenabile, pot fi folosite mulți ani
  • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător
  • Sunt simple, nu conțin extrem de multe detalii, ca de exemplu, figurinele nu au ochi, nas, gură
  • Sunt create din materiale naturale
  • Culorile folosite sunt cele de bază, paleta de culori nu implică culori foarte aprinse care obosesc ochii
  • Nu sunt gălăgioase, nu au nevoie de baterii
  • Sunt sustenabile, pot fi folosite mulți ani
  • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător

Atunci când copilul se joacă cu jucării open – ended, el învață. Învață să asorteze, să așeze, să construiască. Își antrenează răbdarea și concentrarea. Își folosește multiple resurse personale fără a le consuma inutil.

De apreciat la jucăriile open – ended este faptul că ele „cresc” odată cu copilul. Acest lucru înseamnă că sunt adaptabile în perioade de vârstă diferite. De exemplu, în primul an de viață, copilul folosește jucăria pentru a experimenta senzorial (o atinge, o bagă în gură, o privește pentru mult timp, o aruncă), după vârsta de 2 ani copilul construiește, sortează, așează după anumite criterii. După 3 ani, începe perioada jocului de rol, poveștilor care pe măsură ce trece timpul sunt tot mai complexe. Ceea ce face ca jucăriile open-ended să fie potrivite pentru vârste diferite și jocuri diferite. 

Exemple de jucării

Printre produsele noastre se regăsesc atât jucării close – ended, dar în mod deosebit jucării open – ended. Jucăriile Joyeli care respectă principiul open – ended se pot folosi atât în mediul interior, cât și în mediul exterior. Aici facem referire la curcubeul în 6, 10 și 12 piese, căsuțele simple și setul de construcții cu prisme patrulatere. 

Curcubeul Joyeli este o jucărie versatilă care poate fi folosită în jocurile de construcții, jocuri de stivuit, copilul poate crea opere de artă, poate număra, poate sorta, poate învăța culori și poate implica alte jucării. Desigur, curcubeele noastre sunt disponibile și în colecția Natur, un plus pentru copii, deoarece pot cunoaște astfel diferite texturi din lemn.

Căsuțele simple stârnesc imaginația copiilor, chiar prin simplitatea lor. Pot fi folosite în jocurile de rol, de construcție și pot fi pictate de mici artiști.

Setul de prisme patrulatere nu este doar o jucărie de construcție, ci o jucărie la fel de versatilă, precum curcubeul. Prin intermediul setului de prisme, copiii învață despre formele geormetrice, despre cum pot fi încadrate în spațiu prin combinarea mai multor jucării. 

Dezvoltare

Inteligența socială și emoțională a copilului care se joacă cu jucării open – ended se dezvoltă la rândul lor atunci când la joc participă mai mulți parteneri, atmosfera devine prietenoasă, fiindcă în jocul cu jucării open – ended nu există ideal, perfecțiune. 

Bineînțeles că și adulții pot participa în jocul copiilor, chiar este recomandat! Jucăriile open – ended se integrează perfect în familie, e o ocazie potrivită pentru cei mari să-și aducă aminte de copilul din interior. Diferența o face că adultul nu vine în corectarea erorilor din jocul copilului, ci contribuie la el. Totodată, jucăriile open – ended contribuie la limitarea petrecerii timpului în fața ecranelor, problemă cu care se confruntă părinții prezentului.

Deci, după cum se poate observa, principiul open – ended oferă copilului modalități multiple să se dezvolte. Jucăriile open-ended dezvoltă abilitățile manuale (motricitate, dexteritate, coordonarea mână – ochi), procesele cognitive (gândirea, memoria, atenția, imaginația, limbajul), dezvoltarea simțurilor și dezvoltarea personalității (răbdare, creativitate, independență, colaborare, ș.a).

Instituțiile școlare pot folosi jucării care să respecte principiul open-ended pentru a facilita procesul de predare, profesorii pot alege să explice și să îndrume elevii prin intemediul acestor jucării, apoi ei pot fi orientați către învățarea independentă, fără ca profesorul să depună eforturi foarte mari.

În concluzie, jucăriile open – ended oferă copiilor foarte multe beneficii, explorează toate laturile lor de dezvoltare, sunt sustenabile, sunt deschise jocului independent, dar și de grup. De asemenea, sunt educative și protejează mediul înconjurător prin faptul că sunt reciclabile, nu consumă foarte mult din resursele naturii și pot fi păstrate și donate și altor copii aflați în nevoie.

Ai uitat jucariile in cos

Jucariile Joyeli sunt realizate hand-made cu mare pasiune! Oferta curenta este activa pentru o perioada limitata de timp, plaseaza comanda pentru a nu pierde discountul!